About Muzeu Muzeu

This author has not yet filled in any details.
So far Muzeu Muzeu has created 140 blog entries.

Programi “Kujtojmë për të mos harruar”

"E vetmja mënyrë për ta mposhtur të keqen është të tallesh me të". Me 23 vjet të kaluara në burg, pas një gjyqi i cili është një ndër dëshmitë më rrënqethëse dhe më të jashtëzakonshme të kurajos njerëzore përballë regjimit komunist, Daut Gumeni është shembull i gjallë i forcës morale të njeriut. Ai përçoi kurajon për të qenë vetvetja pavarësisht rrethanave dhe kushteve, tek nxënësit e shkollës "Mihal Grameno" që morën pjesë në programin edukativ: "Kujtojmë për të mos harruar".

2022-03-16T11:12:37+00:00

Thirrje për kumtesë

Konferenca shkencore “Dritëhije” Në kuadër të 5 vjetorit të çeljes së Muzeut Kombëtar të Përgjimeve: “Shtëpia me Gjethe”, organizohet Konferenca Shkencore "Dritëhije”. Qëllimi i kësaj konference është që të nxisë njohjen dhe studimin e periudhës së komunizmit shqiptar duke hedhur dritë mbi regjimin e errët diktatorial, duke u fokusuar tek trajtimi i historisë, i ngjarjeve dhe i njerëzve me dritëhijet e tyre. Konferenca synon të sjellë në vëmendje dhe të hapë një debat shumëdisiplinor shkencor e publik, mbi vendet e kujteses dhe mbi trajtimin e trashëgimisë komuniste. Në përmbushje të misionit të tij, Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" [...]

2022-03-16T09:31:47+00:00

Vizitë e z.Alain Berset

"Shumë faleminderit për vizitën. Ne duhet te inkurajojmë, gjithmonë e përherë përballjen me të të shkuarën. Për të mos e harruar por për të mësuar. Faleminderit dhe ju lumtë për ekspozitën". Z. Alain Berset, Zv/Presidenti i Zvicrës dhe Këshilltari Federal, Ministri për Çështjet e Brendshme, Shëndetësinë dhe Mbrojtjen Sociale, i shoqëruar nga z. Adrian Maître, ambasadori i Zvicrës në Shqipëri, vizitoi muzeun Kombëtar të Përgjimeve " Shtëpia me Gjethe".

2022-02-23T13:39:00+00:00

Ekspozita “Lulet e ftohta të shkurtit”

Në kuadër të “Muajit të Kujtesës” të shpallur nga Ministria e Kulturës dhe me rastin e 20 Shkurtit, Dita e Përkujtimit të Viktimave të Komunizmit dhe Dita e Rrëzimit të Shtatores së Enver Hoxhës, në muzeun Kombëtar të Përgjimeve " Shtëpia me Gjethe" u çel ekspozita "Lulet e ftohta të shkurtit". Të pranishëm në këtë aktivitet ishin Drejtoresha e muzeut, znj. Etleva Demollari dhe Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Ardit Bido. Në fjalën e tyre ata theksuan rëndësinë e pasqyrimit të ngjarjeve politike dhe sociale të viteve 1990-1991 , që shënuan rënien e regjimit totalitar në vend duke iu [...]

2022-02-23T10:07:56+00:00

Punëtoria “Mbresa”

Nxënësit e Gjimnazi Myslym Keta morën pjesë në punëtorinë "Mbresa" në Muzeun Kombëtar të Përgjimeve " Shtëpia me Gjethe". Nxënësit vizituan muzeun dhe u ftuan të shprehin përshtypjet e tyre në gjininë artistike që parapëlqejnë. Punëtoria "Mbresa" është një program edukativ dhe artistik javor i cili përfshin nxënësit e shkollave të mesme. Programi përmban një konkurs në këto gjini artistike: 1- arte pamore (pikturë, skulpturë, instalacion) 2- krijim letrar (ese, poezi etj), 3- muzikë (melodi, këngë), 4- risi teknologjike etj. Disa nga objektivat e këtij programi janë : përfshirja, angazhimi, nxitja e të rinjve për të marrë pjesë në aktivitete krijuese/edukuese, njohja [...]

2022-02-23T09:42:53+00:00

“Kujtojmë për të mos harruar”

23 vjet të kaluara në burg, pas një gjyqi i cili është një ndër dëshmitë më rrënqethëse dhe më të jashtëzakonshme të kurajos njerëzore përballë regjimit komunist. Daut Gumeni është shembull i gjallë i forcës morale të njeriut. Ai përçoi kurajon për të qenë vetvetja pavarësisht rrethanave dhe kushteve, tek të rinjtë e Shkolla Myslym Keta që morën pjesë në programin edukativ: "Kujtojmë për të mos harruar".  

2022-02-23T09:06:45+00:00

Në Muzeun Kombëtar të Përgjimeve u promovua numri i tretë i revistës muzeologjike "Dritëhije", ku kanë kontribuuar përveç bashkëpunëtorëve të përhershëm edhe disa studiues të rinj. Në këtë numër Dr. Oltsen Gripshi sjell punimin: “Muzeologjia shqiptare midis muzeut socialist dhe muzealizimit të trashëgimisë komuniste pas ’90” ku synon evidentimin e çështjeve të ndryshme muzeologjike, konceptit të muzeut socialist si shpërndarës i një propagandamonopoliste diktatoriale para viteve ’90 dhe muzealizimin e trashëgimisë komuniste shqiptare brenda vetë hapësirave të atyre godinave sot duke marrë si pikënisje përkufizimin emuzeut nga Këshilli Ndërkombëtar i Muzeve. Dr. Etleva Demollari sjell një artikull mbi Panoptikën. Panoptika [...]

2022-02-23T08:56:02+00:00

“Kujtojmë për të mos harruar”

Nxënësit e shkollës Dora D'Istria u bënë pjesë e programit edukativ "Kujtojmë për të mos harruar" në Muzeun Kombëtar të Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe", 23 vjet të kaluara në burg, pas një gjyqi i cili është një ndër dëshmitë më rrënqethëse dhe më spektakolare të kurajos njerëzore përballë regjimit komunist, Daut Gumeni është shembull i gjallë i forcës morale të njeriut. Ai përçoi kurajon për të qenë vetvetja pavarësisht rrethanave dhe kushteve, tek të rinjtë.  

2022-02-23T08:35:13+00:00