stende e muzeut gjethi nga brenda
mure me gjethe te muzeut

Muret e "Shtëpise me Gjethe" kanë dëgjuar shumë.
Tashmë ata kane filluar të flasin...

dritaret e jashtme te shtepise me gjethe

Muret e "Shtëpise me Gjethe" kanë dëgjuar shumë.
Tashmë ata kane filluar të flasin...

hyrja e shtepise me gjethe dera

Muret e "Shtëpise me Gjethe" kanë dëgjuar shumë.
Tashmë ata kane filluar të flasin...

shkallet e muzeut brenda

Muret e "Shtëpise me Gjethe" kanë dëgjuar shumë.
Tashmë ata kane filluar të flasin...

foto ku paraqitet shtepia me gjethe nga jashte

Muret e "Shtëpise me Gjethe" kanë dëgjuar shumë.
Tashmë ata kane filluar të flasin...

ambjente te brendshme te muzeut gjethi

Muret e "Shtëpise me Gjethe" kanë dëgjuar shumë.
Tashmë ata kane filluar të flasin...

Hyrje 2020-04-19T07:25:12+00:00

Muzeu Kombëtar i Përgjimeve: “Shtëpia me Gjethe”

pamje e muzeut nga jasht

Ndërtesa e njohur si ‘Shtëpia me gjethe’ (e quajtur kështu për shkak të bimës kacavjerrëse që mbulonte fasadën e saj), është kthyer tashmë në Muzeun Kombëtar të Përgjimeve. I hapur më 23 Maj 2017, ai është muzeu më i ri në Shqipëri dhe një nga më të veçantët që përpiqet t’u rrëfejë të rinjve dhe të huajve një nga periudhat më të errëta të historisë së vendit. Pozicionuar në qendër të Tiranës, përballë Kishës Ortodokse: “Ringjallja e Krishtit” dhe pranë Bankës Kombëtare, ndërtesa që strehoi për pak kohë Gestapon gjatë pushtimit të vendit në Luftën e Dytë Botërore, ka qenë Selia Qendrore e Përgjimeve të Shërbimit Sekret nga viti 1944 – 1991.

Ashtu si vetë historia e Shqipërisë nën diktaturën komuniste, që u instalua me mbarimin e Luftës së Dytë Botërore dhe vazhdoi pothuajse një gjysmë shekulli, edhe Shtëpia me Gjethe për një kohë të gjatë ka qenë e mbështjellë me gjithfarë legjendash dhe përbënte një të panjohur, një mister. Pëshpërimat e njerëzve dhe fëshfërimat e gjetheve… Duke hapur dyert e kësaj shtëpie, duke paraqitur veprimtaritë që janë kryer brenda saj dhe shumëçka tjetër të bashkëlidhur, ky muze do të shpalosë njëherësh pamje të shoqërisë shqiptare në kushtet e një regjimi që synonte kontrollin total mbi trupat, mendjet dhe shpirtrat e njerëzve.

Përgjime, kontrolle, spiunime… që kanë sjellë arrestime, internime, tortura, dënime të rënda për shumë e shumë njerëz të pafajshëm… Atyre u kushtohet ky muze…

Seksionet

E konceptuar në 9 seksione, Shtëpia me Gjethe përbëhet nga 31 dhoma të lidhura me koherencë mes tyre dhe çdo dhomë ka një funksion  të veçantë.

 

 

Turi Virtual