Qendra e Bashkëpunimit Ballkanik LOJA, pjesë e programeve edukative

Programet edukative të Muzeut Kombëtar të Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe", tërheqin vëmendjen e shqiptarëve jashtë kufijve. Qendra e Bashkëpunimit Ballkanik LOJA në Maqedoninë e Veriut, kërkoi të bëhet sërish pjesë e aktivitetit të organizuar nga Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" : "Kujtojmë për të mos harruar". Pas vizitës në muze, studentët e kësaj Qendre patën mundësi të bashkëbisedojnë me z. Daut Gumeni, i cili ka vuajtur mbi 23 vjet në burgjet komuniste. Daut Gumeni, mësues, poet, shkrimtar e publicist, një shembull i gjallë i forcës morale të njeriut, përçoi tek të rinjtë kurajon për të qenë vetvetja pavarësisht [...]

2021-05-31T09:27:17+00:00

Hapet thirrja për artikuj, për numrin e tretë të revistës muzeologjike: “Dritëhije”

Revista muzeologjike "Dritëhije" është një botim i përvitshëm i Muzeut Kombëtar të Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" që ka si qëllim të nxisë njohjen dhe studimin e periudhës së komunizmit shqiptar duke publikuar dhe shpërndarë fakte mbi regjimin diktatorial. Në përmbushje të misionit të tij, Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" hap thirrjen për studiues, historianë, muzeologë, ekspertë të fushës së trashëgimisë kulturore, studiues të periudhës së socializmit etj., për shkrimin e artikujve për numrin e tretë të revistës muzeologjike "Dritëhije". Artikujt rekomandohet të përfshijnë një nga tematikat e mëposhtme: -Dosjet e Ish-Sigurimit të Shtetit, informacioni, problemet që lidhen me [...]

2021-05-31T09:15:33+00:00

“Kujtojmë për të mos harruar”

20 studentë të Qendrës së Bashkëpunimit Ballkanik LOJA në Maqedoninë e Veriut, morën pjesë në aktivitetin e organizuar nga Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" : " Kujtojmë për të mos harruar". Daut Gumeni, mësues, poet, shkrimtar e publicist, një shembull i gjallë i forcës morale të njeriut, përçoi tek të rinjtë kurajon për të qenë vetvetja pavarësisht rrethanave dhe kushteve.  

2021-05-31T09:11:13+00:00

Dita Botërore e Diversitetit Kulturor për Dialog dhe Zhvillim

Në kuader të Dites Boterore të Diversitetit Kulturor për Dialog dhe Zhvillim, Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" së bashku me  Qendrën Komunitare Multidisiplinare, Bashkia Tiranë, organizoi një takim dhe vizitë me ciceron me perfaqesues te komunitetit rom e egjiptian.  

2021-05-23T09:38:20+00:00

Promovimi i botimi të numrit të dytë të revistës shkencore periodike “Dritëhije”

Në ambientet e Muzeut Kombëtar të Përgjimeve: "Shtëpia me Gjethe" u promovua botimi i numrit të dytë të revistës shkencore periodike "Dritëhije”. Falenderojmë studiuesit, historianët dhe muzeologët që me shkrimet e tyre hodhën dritë mbi ngjarje, qëndrime e problematika të sistemit e të trashëgimisë kulturore gjatë periudhës së regjimit komunist dhe postkomunist. Në numrin 2 të revistës do të gjeni: Dr. Dorian Koçi "Marrëdhëniet diplomatike të Shqipërisë me Sh.B.A dhe Britaninë e Madhe (Janar-Maj1946)" Dr. Klejd Këlliçi, Przemyslaw Gasztold "Diversion në Lindje: P.P.Sh. dhe Partia Komuniste Polake në Tiranë" Etleva Demollari "Strategji muzeologjike në muzetë e kujtesës si një lloj [...]

2021-05-21T11:56:57+00:00

“Turistë të përgjuar ’45 – ’90”

"Turistë të përgjuar '45 - '90" Më 18 maj, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Muzeve dhe të Muajit të Europës, Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" në bashkëpunim me Qendrën Ceapal dhe Ofiçinën e Turizmit çeli ekspozitën “Peeping Tourist in Albania ’45-‘90”. Turistët e parë të Ekspozitës “ Peeping Tourist” filluan të hynin në Republikën Popullore Socialiste të Shqipërisë dhe të riktheheshin pas në kohë, disa ta përjetonin për herë të parë periudhën e viteve ’45-‘90.. Ekspozita është një udhetim në turizmin e përgjuar dhe historinë e Albturist, Entit Turistik Shqiptar krijuar në vitin 1956. Përgëzime dhe suksese [...]

2021-05-21T11:47:42+00:00

Shkolla “Partizani” pjesëmarrës në programet tona edukative

Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" organizoi  veprimtarinë " Kujtojmë për të mos harruar" me nxënësit e klasës XI të gjimnazit "Partizani",Tiranë. Daut Gumeni, mësues, poet, shkrimtar e publicist, është shembull i gjallë i forcës morale të njeriut. Ai përçoi tek të rinjtë kurajon për të qenë vetvetja pavarësisht rrethanave dhe kushteve.    

2021-05-21T11:36:35+00:00

“Turistë të përgjuar ’45 – ’90”

Më 18 maj, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Muzeve dhe të Muajit të Europës, Muzeu Kombëtar i Përgjimeve "Shtëpia me Gjethe"në bashkëpunim me Qendrën Ceapal dhe Ofiçinën e Turizmit organizon në orën 19:00, ekspozitën “Peeping Tourists in Albania ’45-‘90”. Aktiviteti do të zhvillohet në zbatim të protokollit të masave anticovid.  

2021-05-17T07:29:29+00:00